rhy.fi
Vuosi 2017

PILKKIKILPAILUT

"Viitenä kuutena keväinen päivä" oli teemana tänä pitkäperjantaina, kun väki saapui kisaamaan Raajärven Erä- ja Kalamiesten perinteisiin pilkkikisoihin paremmuudestaan Raajärvelle. Väliin tuprutti rättejä taivaalta, ja välillä taivas oli hetken sees, jolloin sai otettua noinkin hienon kuvan paikalle saapuneesta kisaväestä. Ahti ei ollut suopealla päällä kelin vaihdellessa noin rajusti, mutta suurin osa sijoituksista saatiin kuitenkin ilman arpomisia selville. Vain alle kouluikäisten sarjassa ei saatu ainuttakaan kalaa. Alle kouluikäisten sarjassa kaikki sijat ja nuorten sarjassa kolme viimeistä sijaa jouduttiin arpomaan. Alta löytyy haasteellisen kisan tulokset.Lapset:


1. Maija Harju-Autti
2. Panu Korpela
3. Viivi Niemelä
4. Pyry Korpela
5. Väinö Harju-Autti
6. Joonas Malo
7. Topi Harju-Autti
8. Veeti Niemelä

Sarjassa 8 osallistujaa, kaikille vain kokemusta kisoissaNuoret:


1. Niko Tolkkinen, 109 g
2. Toni Tolkkinen, 52 g
3. Siiri Niskala, kokemusta
4. Jesse Malo, kokemusta
5. Santtu Niskala, kokemusta

Sarjassa 5 osallistujaaNaiset:


1. Arja Niemelä, 447 g
2. Heidi Koukkula, 393 g
3. Anu Piltonen, 310 g
4. Kaisa Malo, 305 g
5. Rita Lehtola, 52 g

Sarjassa 17 osallistujaaMiehet:

1. Matti Laamanen, 605 g
2. Tommi Harju-Autti, 603 g
3. Veikko Niemelä, 535 g
4. Olavi Paldan, 504 g
5. Mikko Niemelä, 376 g

Sarjassa 20 osallistujaaKelistä huolimatta väki viihtyi kisoissa entiseen  tapaan ja paikalla oli lupsakka ilmapiiri. Makkarat, munkit ja muut herkut kahveineen päivineen maistuivat kisan jälkeen osallistujille. Kalan painon arvauksessa lähimmäksi osui Veikko Niemelä, ja arpajaisissa pääpalkinnon itselleen kuittasi Paavo Timonen. Arpapalkintoja riitti jälleen kerran liki kyllästymiseen saakka arvottavaksi, eikä kukaan päässyt poistumaan paikalta, etteikö olisi edes lakupatukkaa saanut lohdutukseksi.

Kiitos jälleen talkoolaisille, sponsoreille ja erityisesti osallistujille!

Ilman teitä tätä kisaa ei olisi niin mukava järjestää! :)

Kevätterkuin, sihteeri Merja


HAUKITALKOOT MATKAJÄRVELLÄ 

On se komia tuo Matkajärvi! Ainakin näin hienolla kelillä. Haukitalkoot pidettiin kesäkuun lopulla. Paikalle saapui viisi seuran jäsentä. Itätuuli meinasi viedä syöttikalatkin ämpäristä, joten Markku kävi onneksemme onkimassa meille omasta rannasta syöttikalat. Haukia pyydettiin oottokoukuilla, katiskalla ja uistattamalla.

Herkullisen näköinen paistos odotteli syöjiä turhaan, mutta päätyi lopulla parempiin suihin... ;) Lättykesteille sentään kerkesi muutakin porukkaa kuin pääasialliset kolme hauenpyytäjää. Makiat oli ruuat ja lätyt muurikalla paistettuna komeissa maisemissa ja mukavan lämpöisessä kelissä.

Haukia saatiin lopulta vain kolme kappaletta, mutta niiden yhteispaino oli lähemmäs 6 kiloa. Yksi hauki eksyi jopa katiskaan ja meinasi rikkoa koko hökötyksen! Oottokoukkuihin puolestaan oli iskenyt kaksi haukea ja yksi isompi ahven. Siika ei tarttunut tällä erää mato-onkeen kuin yhdelle onnekkaalle.

Mukava oli kalastusreissu, vaikka hiljaistahan siellä tapahtumassa oli osanoton suhteen... Kuvakollaasi tapahtumasta alla:


 

AMMUNTAHARJOITUKSET

Seuran ensimmäiset ammuntaharjoitukset järjestettiin lauantaina 1.7.2017. Ampumaharjoituksiin osallistui kolme seuran jäsentä ja yksi tuleva mestariampuja. Keli oli kyllä lämmin ja komea, joten sillä ei voi selittää ammuntaharjoittelijoiden poissaoloa! Saatiinpahan rauhassa ammuskella niin kauan, että yhdellä loppui jopa paukut kesken!

Ampumaradan kota otettiin myös testaukseen, kun paistoimme siellä ison kasan makkaroita. Valitettavasti osa niistäkin jouduttiin viemään koiralle kotiin makupaloiksi, mutta koiruus kiitteli...samoin kotiväki  lämpimästä nuotilla käristetystä makkarasta... :)

Osumat oli kohdallaan kaikilla harjoittelijoilla! Neiti Mestariampuja ampui semmoista kasaa ilmakivääritauluun 75 metriin, että ukki ihan kauhisteli... Kahden muunkin kiväärit alkoi olla kunnossa ampumakoetta varten.
Nyt on hyvä mieli lähteä ampumakokeeseen, ja sen jälkeen voi vielä harjoitella liikkuvaa maalia syksyn jahtia varten. Tervetuloa muutkin ensi kerralla eli la 22.7. klo 15 alkaen kohdistamaan kiväärit ja testaamaan osumatarkkuutta! Ja muistakaahan pitää ampumakokeet voimassa!Edit! Hirvikokeet läpi allekirjoittaneella ja monella muulla tänä syksynä ampumakoevuorossa olleella. Eli jahtiin päästään! :)

- Merja


 

RANTAKALATAPAHTUMA

Rantakalatapahtuma järjestettiin jälleen Matkajärvellä sunnuntaina 23.7.2017. Ilman haltiatar suosi tapahtumaa pilvipoutaisella ja tuulisella kelillä, joten hyttysiä ja paarmoja ei tarvinnut huitoa eikä vesisateessa värjötellä kalakisoissa tai herkutellessa nuotion ääressä. Paikalle saapui 26 henkilöä nauttimaan seuran yhteisestä kesätapatumasta.

Paavo ja Raija olivat loihtineet taas pöydät täyteen herkullisia ruokia osallistujien syötäväksi. Kenenkään ei varmasti tarvinnut lähteä nälissään kotiin, vaikka kala ei syönnillä ollutkaan. Ahti ei meinannut antaa apposia kalamiehille ja -naisille, mutta onneksi tapahtumassa oli muutoin niin mukava tunnelma, ettei se tainnut ketään jäädä harmittamaan... :)

Rantakalakisan tulokset: Nuoret:

1. Sisu Collin (3 kk)
2. Siiri Niskala
3. Jesse Malo
4. Santtu Niskala
5. Joonas Malo 

Kaikki osallistujat saivat vain kokemusta, joten sijoitukset arvottiin.Naiset:

1. Merja Timonen, 2 kalaa
2. Kaisa Malo, 1 iso ahven
3. Onerva Paldan, 1 pieni ahvenMiehet:

1. Pekka Salmela, 8 lilliputtia
2. Paavo Timonen, 5 ahventa
3. Olavi Paldan, 3 isompaa ahventaKisa oli niin tiukka, että jouduttiin käyttämään liki mittanauhaa sinttien vertaamiseen. Voittajat ja muut sijat saatiin kuitenkin sen verran selkeästi jaettua, ettei arpomiseen tarvinnut turvautua kuin nuorten sarjassa.

Arpajaisissa kävi parhain tuuri Pekalle. Tosin lohdutuspalkintoja riitti jaettavaksi muille asti. Väki viihtyi hienosti rupatellen, kahvitellen, paistaen makkaraa ja syöden salaattien ja savukalan lisäksi makoisia lettuja, kampanisuja ja keksejä. Kiitos järjestäjille ja osallistujille, ensi vuonna uudelleen uusien järjestäjien voimin! :)

Rantakalatapahtuman jälkeen pidettiin seuran kesäkokous, josta oltiin sovittu vuosikokouksessa. Käsiteltävänä oli hirvenmetsästyksen säännöt. Paikalle olleiden hirviseuran jäsenten kesken luettiin sääntöesitys ja laadittiin säännöt valmiiksi. Säännöt hyväksyttiin käytettäväksi seuran hirvenmetsästyksen yhteydessä. Säännöt astuivat voimaan välittömästi. Suositeltavaa olisi, että kaikki hirviporukkaan osallistuvat kertaisivat säännöt ennen jahtiin osallistumista.

Sihteeri kiittää ja kuittaa taas hirvijahtiin saakka! :)


 

HIRVIJAHTI 

Tilannekatsaus 25.10.2017

Hirvijahti on toistaiseksi ollut tuloksetonta, vaikka tilanteitakin on ollut. Ensimmäisellä jaksolla ei saatu hirviä, vaikka jahti oli mahdollista päättää jo toisena yhteisenä jahtipäivänä. Antin eteen sattui iso naaras vasan kanssa. Allekirjoittanut puolestaan katseli samaisella ajolla aikansa ylivuotista pientä naarasta ja päätti olla ampumatta. Vasakin oli niin pieni vielä, ettei siitä lihaa olisi jäänyt jaettavaksi. Ensimmäinen jakso meni siis tulistellessa ja pahimpia höyryjä päästellessä!

Meidän hurjat hirvi(pisketti)koirat tekivät työnsä metsässä hienosti, mutta nuotiolla jahtailivat toisiaan. Sarilla on ollut myös Kuura mukana, mutta eipä Kuurallekaan ole saatu kunnon tilannetta aikaiseksi.Viime viikonloppuna alkoi olla jo aika rapsakka keli jahdissa. Mammanlammen nuotiopaikalla oli näinkin komeat maisemat. Rasahdukset kuuluvat kilometrin päähän, joten hiukan on haasteellista hirvien haku ennen lumen tuloa.

Ensi viikonloppuna taas jatketaan jahtia, joten jospa se meillekin alkaisi napsahtelemaan kohilleen hirvitilanteet!

Tilannekatsaus 21.11.2017Vihdoinkin saatiin putki auki!

Vaikka oltiinhan sitä jo epätoivon partaalla ja melkein jo luovuttamassa, niin kääntyi se onni sittenkin. Lienekö sitten syy siinä, että allekirjoittanut aamulla sanoi päättäväisenä, että tänään ammutaan hirvi! ;) Aikaisemmin en ollut moista lausahdusta sanonut, eikä liiommin tulostakaan syntynyt.

Viikkoa aiemmin tuumasin, että hajetaanpa nyt hirvi. Niin kyllä haettiinkin, mutta se jäi vielä viimeistelyä vaille. Nyt viimeistely onnistui, vaikka tuuria tarvittiin tässä hommassa enemmän kuin lotossa. Niin vain päästiin kuitenkin päivän päätteeksi nylkyhommiin! :)Lunta on pukannut taivaalta siihen tahtiin, että kulkeminen metsäteillä alkaa käydä hankalaksi. Neliveto oli hyvä olla alla, kun umpisia teitä ajeltiin passipaikoille.

Lauantai meni tulisteluksi. Sunnuntaina havaintoja oli jokusia. Jälkiä seurailtiin maastossa ja tehtiin tiukkaa suunnitelmaa passitukseen ja ajoon. Lopulta onneksemme pieleen menossa ollut ajo kääntyikin passimiesten nopeiden reaktioiden kautta kaatoon.

Jahtia jatketaan, mikäli intoa riittää ja kelit vain sallii sekä päästään pelipaikoille autolla, kelkalla, suksilla tai lumikengillä. Pakkasiakin on pidellyt ja päivät lyhenevät entisestään. Saapa nähdä miten loppujahdin kanssa käy...

Lihanjaon osalta olemme tehneet päätöksen, että sisäfileet jaetaan kokonaisena kiertävän listan mukaisesti. 

Lopputilanne 31.12.2017Osa porukasta oli jo luovuttanut hirvenmetsästyksen suhteen allekirjoittanutta myöden. Osalla hiillosti metsästys vielä niin paljon, että kävivät vielä viimeiset päivät nyt jo hyvinkin lumisissa maisemissa hirvenpyynnissä. Ja tulostahan syntyi, eikä edes mennyt viimeisen jahtipäivän ihan viimeisille tunneille, vaikka päivänvaloa vähän riittääkin näin keskitalvella!

Uudenvuodenaattona metsässä ahkeroi viisi jahtimiestä. Hirviä tuntui alueella olevat todella hyvin, joten mikäli ensimmäinen passitus olisi mennyt pieleen, niin samoilla tienoin olisi ollut vielä kaksi emä-vasa paria tiedossa. Kerrankin oli kuitenkin tuuria mukana ja Janne pääsi hiihtämällä emän ja vasan ampumaetäisyydelle. Ja tietenkin kaikkien koodien mukaan hän ampui vasan. Olli oli onnekkaasti sopivassa kohdin passissa ja pääsi ampumaan aikuisen, joka kaikkosi muita metsästäjiä hirmuvauhdilla. Osuma liikkuvaan maaliin oli kuitenkin erinomainen noitumisesta huolimatta, joten hirvi ei kauas kerennyt laukauksen jälkeen.

Vasa kulki kätevästi kelkan pulkassa "lahtivajalle". Aikuinen puolestaan kuskattiin vetolevyllä myöhemmin. Ja niinpä pääsimme aloittelemaan uuden vuoden iloisissa merkeissä lihanjaon parissa! :)

Kiitokset kaikille jahtimiehille ja -naisille tästä kaudesta! Ensi syksynä ollaan taas viisaampia... ;)

Toimintavuosi 2017 on siis paketoitu kasaan hirvijahdin viimeisenä päivänä! Seuraavan kerran tapaamme vuosikokouksessa ja suunnittelemme uuden mukavan toimintavuoden tapahtumia! :)

T. Merja

Tämä sivusto on osa rhy.fi -palvelua